Interaktywna restauracja

Jak wyróżnić się, stawiając pierwsze kroki w branży gastronomicznej? Na sukces składa się wiele czynników, o czym powinni pamiętać wszyscy, decydujący się na własną działalność – może ona przynieść zarówno duże korzyści finansowe, jak również przysporzyć niemałych kłopotów. Oprócz jakości oferowanych produktów, która powinna być podstawą, nie bez znaczenia jest także aranżacja wnętrz. Klientów przyciągają ciekawe i nowe rozwiązania, ale powinny być one tak pomyślane, by nie stanowiły jedynie jednorazowej rozrywki, ale dawały komfort i funkcjonalność, która zachęci do powrotu. Do najnowszych rozwiązań łączących design z użytecznością należą restauracje interaktywne.

 

Londyńskie początki

Londyńska restauracja Inamo po raz pierwszy wykorzystała nową technologię, by zaoferować gościom niespotykaną wcześniej jakość obsługi. Orientalne dania są podawane w scenerii zaczerpniętej z japońskiego science fiction, jednak tym, co budzi największe zainteresowanie i stanowi największą innowację, jest sposób, w jaki klienci zamawiają dania. Blat stołu pełni podwójną funkcję i oprócz miejsca do jedzenia, może zmienić się w dotykowy ekran. Pojawia się na nim menu, a dodatkowo każde z dań przedstawione jest na zdjęciu, co ułatwia klientom wybór i uatrakcyjnia spis.

Nietypowy pomysł właściciela okazał się sukcesem – stoliki w restauracji trzeba rezerwować z wyprzedzeniem, co z pewnością jest zasługą świetnej kuchni, jak również ciekawie wykorzystanej nowoczesnej technologii.

 

Co oferują interaktywne restauracje

Idea interaktywności związana jest przede wszystkim z wielofunkcyjnym stołem, który jest równocześnie menu i przyjmującym zamówienia kelnerem. Ten sposób zamawiania potraw docenią przede wszystkim ludzie, którzy skarżą się na długie oczekiwanie na obsługę lub przeciwnie – potrzebują więcej czasu na wybór dania. Stolik oferuje całkowitą swobodę, dodatkowo pozwalając na zobaczenie zdjęcia danego posiłku, co ułatwi wybór. Oczekiwanie na potrawę urozmaici natomiast możliwość samodzielnej aranżacji interaktywnego stolika, na którym można zmienić obrus czy dodatki. Producenci pomyśleli również o zaspokojeniu potrzeb już po zakończeniu kolacji – dzięki stolikowi możliwe jest zamówienie taksówki.

 

Oferta interaktywnej restauracji to połączenie idealne dla miłośników nowych technologii i dobrej kuchni. Ekspansja na kolejne rynki wydaje się nieunikniona, bo sukces londyńskiego Inamo z pewnością zainspiruje kolejnych restauratorów poszukujących niebanalnych rozwiązań i zachęci gości do odwiedzenia nietypowego lokalu.